Podcast Kurang Manis (BM)

Versi Bahasa Inggeris

AsiaFitnessToday.com mempersembahkan Podcast Kurang Manis, sebuah rancangan bicarawara mengenai sukan, kecergasan dan kesejahteraan bersama personaliti dari Asia dan Pasifik (Bahasa Malaysia/Inggeris).

Sebuah dokumentari, “berinspirasi dari zaman Redifussion”, kedua hos Nikki Yeo dan Jasmine Low berbual bersama dengan atlet, doktor perubatan, pakar kesihatan dan kecergasan sedunia. Mereka bersembang dengan oleh personaliti dari pelbagai lapisan masyarakat dari Kuala Lumpur, Sydney dan dari seluruh dunia tentang pengalaman hidup dan berkongsi maklumat kesihatan yang disokong oleh penyelidikan saintifik. Jom, teh tarik kurang manis satu! Kurang manis ya, bos!

KINI STREAMING di semua platform mulai 9 Februari 2021, 09:00 AM (+ GMT). Episod baru keluar setiap hari Selasa.


Dengar di sini

ANCHOR | APPLE PODCAST | GOOGLE PODCAST | SPOTIFY | iHEARTRADIO | RSS

Musim 1

Episod 1 (9/2/21): Datuk Nicol David

Juara Squash No.1 Dunia, terpilih sebagai Atlet Terrunggul Sepanjang Zaman Sukan Dunia.

Baca Artikel Penuh

PERGERAKAN • SUKAN • Nicol David adalah juara skuasy No. 1 sedunia, warga Malaysia yang juga wanita Asia pertama yang menduduki tangga No. 1 dunia dalam sukan skuasy wanita. Pada 2 Februari 2021, dengan sejumlah 318,943 undi, dia dinobatkan sebagai Atlet Terunggul Sepanjang Zaman Sukan Dunia.

Datuk Nicol Ann David DB PJN DSPN KMN AMN (lahir pada 26 Ogos 1983) digelar sebagai pemain wanita No. 1 di dunia pada bulan Januari 1996 – status yang tidak pernah dipegang oleh wanita Asia sebelum ini. Dia memegang status itu selama 108 bulan berturut-turut! Nicol bertemu kami dalam talian dari pangkalan keduanya di Colombia dan kami berbicara tentang kesihatan mental dan bagaimana sukan membantu mempersiapkannya untuk menjadi kuat mental semasa wabak COVID-19. Dia teringat akan kampung halamannya di Pulau Pinang, ayahnya yang merupakan bekas atlet, makanan kegemarannya, kari ketam cili ibunya dan adik-beradiknya yang aktif ketika kecil. Nicol juga berkongsi mengenai Yayasannya yang ingin memperkasakan wanita muda. “Juara Skuasy Kesayangan Asia, Nicol David dinobatkan Atlet Terunggul Sepanjang Zaman Sukan Dunia” – baca lebih lanjut

Dengar bicarawara Nicol David secara LIVE bersama Jasmine Low, Nikki Yeo bersama saintis Dr. Desmond Menon dari Perth, Australia yang membawa soal kepada Nicol mengenai latihan atlet elit.

IRAMA • Edisi podcast ini juga memperkenalkan muzik dari penyanyi-penulis lagu dari rantau ini dan kami memperkenalkan Amrita Soon penulis lagu dan penyanyi muda yang mempunyai impian untuk mengunjungi Nashville, Tenneesee ketika dia bertemu Jasmine & Nikki, yang kemudian mengadakan kafe muzik dan acara mikrofon terbuka. Sejak itu dia telah mengeluarkan dua album dan tampil di Malaysia, China, Nashville dan bahkan menyanyi di Bluebird Cafe yang terkenal di A.S.!

Kami mempromosi irama & pergerakan sebagai terapi. Ketahui lebih lanjut mengenai pergerakan kecergasan Move8 di www.move8.org.

Episode 2 (16/2/21): Dr. Desmond Menon

Saintis makmal perubatan bercakap mengenai Genetik dan adakah kita terdedah kepada penyakit ibu bapa kita – Artikel Temuduga Penuh | Dengarkan Semua Platforms | Bonus Spotify

SAINS | Dr. Desmond Menon berkongsi beberapa penemuannya dari kajian perubatan dan makmal mengenai gen dan bagaimana intervensi pemakanan dan kecergasan berkesan dalam membuat perubahan pada “keplastikan” dan prestasi badan. Dia juga menjadi subjek eksperimennya sendiri; dari pelari jarak jauh 69kg, dia bertukar dan membina badannya sendiri dengan 15% lemak pada 110kg. Saintis Makmal Perubatan yang berpengalaman dalam makmal akademik dan patologi klinikal, Dr. Desmond Menon adalah Pengasas R3Gen, sebuah syarikat penyelidikan makmal penyelidikan di Perth, Western Australia. Dia juga merupakan Ketua Pegawai Ilmiah MyGenica, sebuah syarikat ujian genetik kesihatan dan kesihatan yang berpusat di Singapura. Dalam Episode No. 2 “Podcast Kurang Manis” oleh Asia Fitness Today.com, Dr. Desmond Menon bercakap dengan hos Jasmine Low & Nikki Yeo. Termasuk dalam episod ini, adalah Q&A Dr. Desmond dengan Nicol David, Juara Squash No. 1 Dunia & Atlet Terrunggul Sepanjang Zaman Sukan Dunia. Baca wawancara penuh dengan Dr. Desmond Menon di sini: https://www.asiafitnesstoday.com/?p=9138.

IRAMA DI SPOTIFY Kami dengan senang hati memaparkan lagu yang ditulis oleh musisi Jazz hebat Singapura Jeremy Monteiro, yang didedikasikan untuk ibu saudaranya Lorna. Berjudul Lorna’s Kitchen, kami tahu bahawa kari Debal-nya memang sedapppp! Episod ini didedikasikan untuk Lorna – orang yang luar biasa yang karinya yang berapi-api penuh semangat.

Episod 3 (23/2/21): Dr. Pran Yoganathan

Pakar Gastroenterologi & Hepatologi, Sydney, Australia | IG: dr_pran_yoganathan

Episod 4 (2/3/21): Papi Zak

Pelawak standup, atlet gusti | IG: papizak | FB: papizak

Episod 5 (10/3/21): Jasmine Low

Filem Kurang Manis – Bagaimana semuanya bermula!

Pertandingan Script-to-Screen daripada Motion Picture Association Asia Pacific yang dianjurkan bersama Wildsnapper Films dan FINAS diadakan di Kuala Lumpur, Malaysia pada Februari 2019. Rakaman secara live ini merangkumi suara-suara Zabrina Fernandez, Wildsnapper Films (fasilitator) dan hakim pertandingan • U-Wei Haji Saari, pengarah filem • Stephen Jenner, VP Communications APAC Motion Picture Association • Jason Van Genderen, direktor filem kreatif.

Langgan buletin AsiaFitnessToday.com dan akses kandungan premium secara percuma, dapatikan akses awal ke temu ramah LIVE dan banyak lagi!

Misi kami di AsiaFitnessToday.com; MISI 2030 ingin mengurangkan penyakit tidak berjangkit (NCD) seperti diabetes, kanser, darah tinggi dan penyakit paru-paru di rantau Asia Pasifik. Adakah anda boleh berkongsi podcast ini di media sosial atau dengan orang yang anda kenal dan sayangi sehingga kami dapat mengabadikan riak kesedaran ini di masyarakat. Ia bermula dengan kita.

Penghargaan

KURANG MANIS dianugerahkan hadiah istimewa di Bengkel Skrip-ke-Skrin Malaysia 2019 yang dianjurkan bersama oleh Motion Picture Association – Asia PasifikWildsnapper TV & FINAS bersama hakim, U-Wei Bin Haji SaariStephen Jenner & Jason van Genderen dan dibimbing oleh pengarah filem Tan Chui Mui. Sebuah produksi oleh Asiafitnesstoday.com, dihasilkan bersama oleh Jasmine Low & Nikki Yeo, pembimbing projek ini – penerbit filem Jules Ong, mentor kejuruteraan bunyi Werner Theunissen, jurutera teknikal Sydney Podcast Studios. Baca lebih lanjut mengenai projek filem KURANG MANIS di sini.

Podcast Kurang Manis dihasilkan dan dihoskan oleh Nikki Yeo di Kuala Lumpur & Jasmine Low di Sydney – dua orang biasa yang ingin menyebarkan kesedaran tentang kesihatan & kecergasan bermula dengan diri mereka sendiri.

Kurang manis, ya…

Related Post