Temubual AFT: Ryan Hogan, Ketua Pegawai Eksekutif Les Mills Asia Pasifik mengejar misi #forafitterplanet

ENGLISH

AFT Podcasts membentangkan Podkes Move 8, Move It, Move AID, memberi gambaran tentang hati dan minda orang biasa yang menggunakan irama dan kecergasan sebagai terapi untuk hidup dengan baik dan gembira. Hos podkes Jasmine Low & Nikki Yeo mencipta “Move8 Fitness Movement” pada tahun 2018 dan mereka berkongsi lapan kaedah Move8 untuk mencapai kesihatan dan kesejahteraan.

Hidupkan kapsyen pada video podcast ini untuk membaca transkrip: https://youtu.be/EGTMPNERjwE

Streaming di semua platform podcast.

Transkrip Podcast

Pengenalan

Dalam episod ini, kami bertemu Ryan Hogan, Ketua Pegawai Eksekutif Les Mills Asia Pasifik yang mengejar misi untuk planet yang lebih sihat dan cergas! Berasal dari Kanada, Ryan telah menerajui industri kecergasan selama dua dekad yang lalu dan salah satu karyanya yang paling terkenal adalah di FILEX – Acara Pendidikan Kecergasan terkemuka terbesar. Beliau menyelia Les Mills di lebih 14 negara dari Canberra, Australia ke Malaysia, Filipina, Indonesia, Singapura, Brunei, Vietnam, Thailand, Myanmar, Kemboja, Laos, Maldives, Guam dan Papua New Guinea.

Seorang atlet Sukan Olimpik dan Komanwel dengan nama Les Mills menubuhkan sebuah gimnasium di Auckland, New Zealand 50 tahun yang lalu pada tahun 1968. Ia mengambil masa 30 tahun bangunan gimnasium, senaman barbell pra-choreographed inovatif yang dikenali sebagai BODYPUMP® dan visi seorang usahawan bernama Bill Robertson dari Canberra untuk merevolusikan industri kecergasan dengan BODYPUMP® menjadikannya kelas senaman kumpulan yang paling terkenal di dunia. Kemudian datang Les Mills Asia Pacific dan Les Mills International, dan hari ini, perniagaan yang melesenkan 20 program yang berbeza kepada lebih daripada 21,000 kelab di lebih 110 negara dengan lebih daripada 140,000 pengajar bertauliah menyampaikan latihan grup ataupun latihan kumpulan kepada lebih daripada tujuh juta orang setiap minggu.

1:40 (AFT-Jasmine): WOW! Bagaimanakah Les Mills dapat mendaftar 140,000 orang pengajar bertauliah?

(LMAP-Ryan): Perjalanannya panjang dan kami telah mengumpul banyak pengalaman untuk mencapai sukses. Konsep kecergasan gim pada pertengahan 1990-an meletup di seluruh dunia, jadi kami semua bekerja keras, ramai tim yang melambai bendera jenama Les Mills.

Ryan Hogan, CEO Les Mills Asia Pacific (2)
Ryan Hogan – Photo credit Les Mills Asia Pacific

2:15 (AFT-Jasmine): Sebahagian besar kerjaya anda adalah dalam perniagaan kecergasan. Bagaimana itu berlaku dan apa yang mendorong semangat anda dalam kecergasan?

(LMAP-Ryan): Seluruh kerjaya saya memang dalam industri kecergasan. Saya adalah ahli gim sejak saya masih sangat muda. Saya menyertai grup kecergasan, pada masa itu pada tahun 80-an dan 90-an, dan memanggilnya Tarian Aerobik. Keluarga saya menggemari muzik, dan muzik adalah sebahagian daripada kehidupan kami. Sifat bersenam serta muzik dalam grup yang besar benar-benar digemari saya. Dari seorang peserta yang mencabari pelatih gim, saya telah dilulus sebagai seorang pengajar semasa saya berada di sekolah perniagaan. Saya sangat bertuah dan bersyukur bahawa saya masih berada dalam bidang kecergasan.

Saya dibesarkan di Mexico dan keahlian gimnasium agak berpatutan namun ia adalah sesuatu aktiviti bukan semua lapisan masyarakat akan dapat akses pada masa itu, tidak berbeza dengan negara-negara lain. Orang Mexico benar-benar meraihkan sukan bola sepak. Jadi kecergasan adalah perkara baru pada pertengahan 90-an, tetapi apabila masyarakat middle-class berkembang, apabila pendapatan mereka kian meningkat di Eropah, Amerika Syarikat ataupun di Asia Tenggara, begitu juga aktiviti seperti kecergasan di gimnasium.

Ryan Hogan, CEO Les Mills Asia Pacific
Ryan Hogan – Photo credit Les Mills Asia Pacific

4:57 (AFT-Jasmine) Ibu anda adalah seorang ahli akademik dan anda berpindah dari Kanada ke Mexico. Bagaimana Mexico membentukmu?

Ibu mengajar bahasa Inggeris; English-as-a-second-language. Dia seorang profesor Inggeris. Kami berdua lahir dan dibesarkan di Toronto, Kanada dan ibu mengambil jawatan di Mexico 30 tahun yang lalu dan dia masih berada di sana! Mexico adalah tempat yang indah, penuh dengan orang yang baik, makanan sedap dan budaya mereka yang hebat juga!

5:25 (AFT-Jasmine) Adakah kamu tahu bahawa Datuk Bandar kota Oaxaca di Mexico mengumumkan bahawa anak-anak di bawah umur 18 tahun dilarang membeli minuman manis.

(LMAP-Ryan) Orang Mexico, selain daripada orang dari Amerika Syarikat, adalah konsumer minuman ringan tertinggi di dunia. Mereka meminumnya bergelen-gelen (berliter-liter), jadi larangan ini adalah inisiatif yang baik kerana minuman manis adalah tabiat yang tidak sihat dan penyumbang besar kepada obesiti.

6:00 (AFT-Jasmine) Di negara-negara berbahasa Sepanyol seperti Mexico, muzik adalah teras dalam budaya mereka. Ketika merancang Gerakan Kecergasan Move8, kami diilhamkan oleh video yang dipanggil FOLI, mengenai suku Malinke di Afrika. Seorang lelaki dalam video itu berkata, “tiada pergerakan tanpa irama”. Jadi, program-program Les Mills amat menarik sebab ianya membawa tarian, irama musik dan kegiatan sosial.. bukan hanya senaman. Bagaimana anda mengembangkan jenama ini dengan cara sisi ini?

(LMAP-Ryan) Walaupun saya telah bersama Les Mills hanya selama tiga tahun, saya telah terlibat sebagai instruktur sebelum ini, mengajar kelas kecergasan seperti BODYPUMP®.

Philip Mills, seorang amat penting dalam keluarga Les Mills, berpendapat bahawa muzik itu benar-benar penting dalam bisnis kita. Kami memang cukup bersemangat tentang muzik. Pasukan pelesenan kami di New Zealand mula bergerak ke arah mencipta muzik kami sendiri dan bekerja dengan pemuzik dan artis-artis. Kami kini menjadi majikan terbesar artis rakaman di New Zealand, menghasilkan muzik yang dapat diedarkan ke seluruh dunia bersama program kecergasan kita. Semangat kami dengan kualiti dan penelitian di setiap bahagian bisnis kami ini adalah sebahagian besar daripada apa yang mendorong kejayaan kami.

Taktik penelitian itu mungkin berasal dari DNA Olimpiade.. Pengasas Les Mills adalah pemegang rekod diskus selama 40 tahun, betul?

(LMAP-Ryan) Ya, betul. Ya, harus! Sebagai seorang atlet tahap Olimpik, Les Mills memang meneliti dan berobsesi dengan kualiti yang tinggi.

8:20 (AFT-Nikki): Anda sudah lama meneroka bidang kecergasan, mendorong jualan keahlian, meningkatan kemahiran jurulatih kecergasan. Baru-baru ini, Les Mills telah memacu Virtual Fitness dengan aplikasi baru Les Mills PLUS. Apakah pendapat anda mengenai kecergasan secara grup di Metaverse?

(LMAP-Ryan) Kecergasan dalam dunia digital pada tahun 2021 selepas dua tahun menangani Covid-19 dan kita tahu bahawa dalam dunia pra-Covid-19, ramai orang mula bersenam di rumah dan corak aktiviti orang ramai pun berubah. Gimnasium itu bukan semata-mata tempat di mana anda akan bersenam. Orang di bandar besar mungkin kemiskinan masa, tetapi dunia digital mendemokrasikan segala-galanya dan digital juga mudah diakses oleh semua orang yang mempunyai akses ke Internet dan peranti digital. Kecergasan adalah sebahagian daripada dunia digital itu. Enam tujuh tahun lalu, kami telah meningkati program kecergasan di atas talian dunia digital. Ianya bukan fenomena baru. Sesiapa yang berada di sekitar tahun 80-an, akan mengingati ibu-bapa memasang video VHS di ruang tamu dan melakukan beberapa langkah aerobik (mengikuti Jack Lalaine ataupun Jane Fonda). Tetapi sudah tentu digital membawanya ke depan, dan kecergasan yang dimomokkan di rumah. Beberapa tahun yang lalu, kami di Les Mills telah berfikir tentang perniagaan kami, bagaimana mengedarkan produk kami iaitu konten kami dan bagaimana kami boleh berkembang untuk membantu rakan kelab kami melampaui empat dinding dan pergi lebih luas dan selaras dengan misi global kami untuk mengerakkan lebih ramai orang – ‘For a Fitter Planet ‘, mengisi gimnasium dan mendapatkan lebih ramai orang lebih aktif. Jadi kami mula melabur dalam Les Mills On Demand, yang kini dikenali sebagai Les Mills PLUS yang merupakan aplikasi yang menghadap pengguna dan Covid-19 baru sahaja meletup! Digital di sini untuk kekal.

LesMills Athletic (2_1577)
Les Mills Group Fitness – Photo credit Les Mills Asia Pacific

Pada bulan Mei 2021, kami meninjau lebih daripada 12,000 konsumer kecergasan di seluruh dunia dan bertanya, “Apakah tabiat anda pos-pandemik?”.

Majoriti berkata, “Saya ingin dikelilingi rakan-rakan saya, berada di gimnasium, saya ingin menyertai grup kecergasan! Tapi aku sudah terbiasa, dan menikmati kenyamanan bekerja di luar rumah”. 60% berkata mereka ingin melatih di gimnasium dengan rakan-rakan dan instruktor. 40% berkata mereka akan latih bersendirian. Pada masa ini kami terlibat melalui aplikasi, atau TV. Langkah seterusnya adalah realiti maya, realiti tambahan antara tempat ketiga antara kerja dan rumah. Fikirkan jenama Apple, Amazon dan Google. Misi Apple mengelilingi kesihatan individu dan mereka ingin menjadikan dunia lebih sihat. Masa kita di ruang tradisional itu singkat, tetapi terdapat banyak peluang juga.

12:27 (AFT-Jasmine) Dengan ini meta alam semesta besar datang ke depan, apa yang Les Mills benar-benar semua tentang?

(LMAP-Ryan) “For a Fitter Planet”! Itulah risalah Les Mills. Kami ingin mengubah pengalaman kecergasan dalam dinamik grup. Kami bersemangat tentang kualiti kelas kami, kami bersemangat tentang kualiti instruktur kami dan kami benar-benar percaya pada sukses menjalankan aktiviti grup.

LesMills Virtual Fitness
Les Mills Virtual Training – – Photo credit Les Mills Asia Pacific

Memandangkan latar belakang saya walaupun pra-Les Mills, bersenam dalam kumpulan adalah apa yang mengubah hidup saya. Di dunia Les Mills, kita memiliki istilah ini kita sebut groupness. Maksud saya ia bukan perkataan yang sebenar, tetapi kuasa kumpulan adalah keterangkuman berada dalam kumpulan, ia adalah akauntabiliti berada dalam kumpulan, muncul ke kelas dengan rakan-rakan anda, sambungan yang anda ada dengan pengajar di atas pentas yang sangat bersedia untuk menyampaikan pengalaman seolah rockstar, ia adalah peningkatan tenaga yang anda dapat dari berada di sekeliling orang lain.

Seperti kita semua, saya telah melalui beberapa lockdown semasa covid-19 ini. Saya mempunyai persediaan rumah yang cukup baik jadi saya dilatih melaluinya kerana senaman adalah sebahagian daripada hidup saya tetapi lockdown tidak akan menghentikan itu. Saya melakukan senaman yang sama di rumah tetapi saya mendapati bahawa monitor kadar jantung saya menunjukkan saya bekerja 30% lebih keras apabila bekerja dalam kumpulan dengan rakan-rakan di studio daripada ketika berada di rumah. Dan itulah kekuatan dari sebuah kelompok! Ini adalah angkat kolektif berada di sekitar orang-orang yang bekerja dengan Anda dengan instruktur. Kuasa pasang surut.

Satu lagi analogi yang boleh saya buat adalah perbezaan antara mendengar muzik di Spotify dan apabila mendengar lagu yang sama yang dipersembahkan secara langsung dalam konsert, yang dipersembahkan di hadapan penonton secara langsung, ia adalah kuasa pasang surut yang semakin meningkat, itulah kekuatan kumpulan.

15:00 (AFT-Jasmine): Nombor lapan, Move8 adalah idea di mana anda memerlukan lapan orang dalam grup untuk menggalakkan satu sama lain untuk beraktif. Keluarga saya mempunyai Penyakit Ginjal (Type 2 Diabetes). Bermulanya, saya pra-diabetik tetapi sejak memulakan podcast ini, saya telah berjaya membalikkan pra-diabetes saya. Jadi kami ingin berkongsi melalui podkes ini.

Apa yang Les Mills cuba lakukan di seluruh Asia Tenggara, termasuk di Guam, Maldives.. Jadi jika saya seorang instruktur kecergasan dan saya berminat untuk menyertai Les Mills, bagaimana saya melakukannya?

(LMAP-Ryan) Kami telah melatih lebih dari 140,000 instruktur aktif di seluruh dunia, dan ratusan ribu instruktur tiday aktif selama 25 tahun, kami sudah cukup baik pada sistem yang telah kami ciptakan. Jika anda berada di Asia Tenggara atau Australia, itu adalah proses tiga hari yang rusak selama beberapa bulan. Anda akan mendapat latihan kemahiran program BODYPUMP® atau apa sahaja yang anda mahu belajar, kemudian dua hari di mana anda diajar asas-asas apa yang diperlukan dalam menyampaikan pengalaman bertaraf dunia. Selepas dua hari itu, anda keluar dan bekerja dengan mentor pengajar di kelab kesihatan tempatan anda, dan anda mula membayangi di mana anda berada di atas pentas berdiri di belakang pengajar, meniru pergerakan tanpa pengajaran, maka akhirnya anda memulakan pengajaran pasukan, di mana anda berkongsi kelas, di mana mentor anda akan memberi anda maklum balas. Lapan minggu kemudian, anda muncul pada hari ketiga, di mana anda kemudian membentangkan (mengajar) beberapa lagu kepada rakan-rakan anda beberapa kali dan selepas hari ketiga jika anda telah memenuhi kriteria dan lulus penilaian, anda mula mengajar. Ini tidak mudah! Kami dikenal untuk pelatihan tidak mudah sama sekali. Ini adalah latihan yang menuntut secara fizikal, kerana anda perlu menjadi model peranan fizikal jika anda akan menjadi pengajar dengan jenama. Kami mempunyai kriteria yang sangat ketat dan ia juga mungkin gagal. Tetapi kami bangga dengan kriteria yang anda perlukan untuk memenuhi dan di luar latihan, ada peningkatan kemahiran yang berterusan. Program kami dikemas kini setiap suku tahun dan pengajar kami perlu meningkatkan kemahiran setiap suku tahun dengan mempelajari siaran baru.

Ini adalah bagaimana kita mengekalkan obsesi kita dengan kualiti. Kami telah melakukan 120-130 siaran setiap tiga bulan dan kami tidak berhenti walaupun semasa Covid. Kita perlu mengemas kini setiap suku tahun dan kita perlu memastikan bahawa kita mempunyai pergerakan terkini dan muzik terkini, dan kita tidak berhenti walaupun semasa Covid. Kami memastikan kami menemukan cara untuk membuatnya bekerja bahkan selama penguncian ketat. Kandungan kami secara global dihasilkan di Auckland, New Zealand di mana studio rakaman kami terletak. Obsesi ini dengan kualiti benar-benar sebahagian daripada siapa kita.

19:50 (AFT-Jasmine) Bagaimanakah pemilik gimnasium mendaftar masuk ke perkongsian Les Mills?

Apabila anda bekerjasama dengan Les Mills, kami akan datang dan melesenkan produk dan kelas, dan kami menambah nilai dengan menyokong anda dengan menguruskan jadual waktu kecergasan kumpulan anda. Selalunya kelab kesihatan adalah perniagaan kecil-sederhana dan mempunyai beberapa cabaran yang berbeza dan kecergasan kumpulan adalah salah satu daripada mereka. Kami benar-benar bekerjasama dengan kelab dan membawa nilai positif. Kelab hartanah dan kesihatan kecergasan kumpulan harus menjadi bahagian hartanah yang paling menguntungkan dalam kelab kesihatan kerana bilangan orang yang anda boleh berpaling ganda.

21:00 (AFT-Nikki): Beritahu kami lebih lanjut tentang misi Les Mills, “For a Fitter Planet”.

(LMAP-Ryan) Ada buku ini oleh Simon Sinek, “Mulakan dengan Mengapa”, perniagaan hebat bermula dengan mengapa dan apa yang lebih hebat mengapa daripada Untuk Planet Fitter. Ini benar-benar tentang segala sesuatu yang kita lakukan. Kami percaya pada kekuatan kecergasan untuk benar-benar mengubah planet ini, untuk mengubah cara kita hidup dan kesihatan kita. Kecergasan adalah salah satu elemen kesihatan, ia adalah apa yang anda makan, tidur anda, ia adalah tentang mewujudkan Planet Fitter. Kami percaya melalui kualiti kelas kecergasan kumpulan kami, sama ada di kelab atau di rumah melalui aplikasi Les Mills PLUS, kami benar-benar boleh menyumbang kepada planet yang lebih sihat dan cergas. Ini obsesi yang kita miliki tentang terus bergerak maju.

22:20 (AFT-Jasmine) Di Singapura dan Malaysia, kami sudah biasa dengan jenama seperti Class Pass, K-Fit, Guava Pass dan lain-lain. Apa pendapat anda tentang peluang seperti ini untuk pengguna, dan di sisi lain, untuk perniagaan?

(LMAP-Ryan) Mereka adalah “aggregator”, dan bagi konsumer, ianya bagus sebab ramai. Ia memberi pengguna lebih banyak peluang untuk mencuba senaman yang berbeza. Ia hebat di sisi lain untuk kemudahan, studio dan kelab kerana ia adalah hebat untuk mengakses lebih ramai orang dan mendapatkan lebih ramai orang melalui pintu mereka. Ia bagus untuk studio yang lebih kecil yang berjuang untuk mendapatkan lebih ramai orang ke gim mereka. Akhirnya ia adalah tentang mendemokrasikan akses kepada kecergasan. Sekiranya jenama ini mendapat lebih banyak orang yang lebih aktif, itu adalah perkara yang baik.

27:50 (AFT-Jasmine): Adakah anda fikir model perniagaan gim akan berubah pada masa akan datang?

(LMAP-Ryan) Penyelidikan baru-baru ini yang kami lakukan pada bulan Mei 2021 menunjukkan sambutan yang luar biasa kepada, “Saya mahu bersenam dengan orang lain, saya mahu berada dalam kumpulan, saya mahu berada di sekeliling orang lain”. Itu adalah alasan no. 1 mengapa aku ingin keluar. Saya tidak percaya gim akan berubah secara drastik, selain daripada mereka perlu memeluk digital. Ia secara tradisinya sejenis perniagaan batu bata dan mortar, anda mendapat keahlian, kami mahu anda datang ke gim sekerap yang anda boleh kerana itu meningkatkan kepenatan dan anda akan tinggal lebih lama, tetapi kami tahu bahawa selepas dua tahun belajar bagaimana untuk bersenam di rumah, sebahagian daripada kita telah menjadi agak baik pada itu, jadi gimnasium, kelab kesihatan perlu belajar tentang bagaimana untuk menjadi saluran pengedaran untuk itu, dan bersaing dengan orang-orang seperti Apple, Google dan lain-lain. Apple tidak ingin membawamu ke gym. Apple mahu membuat anda sihat dan menjual jam tangan dan telefon anda.

Kelab kesihatan atau gimnasium benar-benar boleh menjadi pusat itu. Ia boleh menjadi tempat ketiga. Anda telah mendapat rumah, kerja dan tempat ketiga, di mana di banyak negara tempat ketiga akan menjadi pub. Gim bisa menjadi tempat ketiga. Jika pengguna memakan kecergasan secara digital, maka gimnasium perlu melihat bagaimana mereka boleh menjadi sebahagian daripada itu dan bagaimana mereka boleh memberikan pengalaman yang luar biasa di gimnasium dan juga di rumah, maka ahli mereka tidak perlu pergi ke tempat lain.

Saya tidak fikir model perniagaan akan berubah sebanyak itu tetapi bagaimana anda menunaikan janji yang akan berubah.

Dalam penyelidikan, negara mana yang paling aktif ketika datang ke kecergasan?

(LMAP-Ryan) Australia, New Zealand, Amerika Syarikat, United Kingdom dan Eropah Barat, dan ia tidak ada kaitan dengan budaya tetapi kematangan industri kecergasan. Jika anda melihat peratusan penduduk di negara-negara Asia yang merupakan ahli gimnasium, ia sangat rendah. Walau bagaimanapun, jika anda melihat penyertaan bandar di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Bangkok atau Jakarta, ia jauh lebih tinggi. Potensi untuk berkembang adalah untuk berpindah dari pusat bandar ke negara ini.

27:50 (AFT-Jasmine) Apakah ada konvensi tahunan yang les Mills jalankan?

(LMAP-Ryan) Pra-Covid, ya, kita telah melakukannya. Kami mempunyai komuniti besar, besar, besar pengajar dan jurulatih di Eropah dan komuniti besar di Amerika Utara – pasaran kecergasan terbesar di dunia. Kami digunakan untuk berkumpul di suatu tempat di Eropa di mana kita bisa membuat banyak kebisingan! Yang terakhir kami lakukan adalah di sebuah resor di Eropa Selatan. Ia hebat!

Kami juga telah pergi digital dengan persidangan dan acara dalam talian tetapi kami benar-benar melihat untuk menghasilkan Les Mills Live, di mana kami membawa jenama hidup-hidup kepada masyarakat. Ia berjalan beberapa hari, dengan program yang dicipta oleh pengajar di New Zealand. Les Mills Live terakhir adalah di Marina Bay Sands di Singapura dengan lebih dari 2000 instruktur. Kami menjalankan pertempuran badan dengan lebih daripada 1200 orang di kelas di dalam bilik BIG dengan banyak skrin dan pentas BIG. Ini mengenai kelompokan, dan bagaimana bersenam dengan hanya beberapa rakan sekerja di dalam bilik, kini bayangkan dengan 1200 orang. Ini pengalaman yang hebat! Perhimpunan besar itu adalah sebahagian daripada keteguhan jenama kami, dan kami benar-benar berharap untuk melakukannya lagi.

32:00 (AFT-Jasmine): Mengapa anda fikir orang Australia dan New Zealand hanya begitu baik pada program kecergasan?

(LMAP-Ryan) Antipodeans, iaitu Australia dan New Zealand mempunyai budaya sukan BIG yang tertanam dari ketika anda masih kecil, anda membuang bola atau menendang bola, anda berlari atau berenang, anda berada di kolam renang atau menyelam. Sukan di TV, anda pergi ke footie dengan bapa anda, pasangan anda, lelaki atau perempuan, ia adalah sebahagian daripada budaya yang berurat berakar dan konsep menjadi sihat dan sihat tertanam dalam budaya. Yang saya pikir berbeda dari seluruh dunia.

Try this 30-minute at-home Strength Training Workout | BODYPUMP | LES MILLS x REEBOK: https://youtu.be/kPl66RocFDo

Terima kasih kerana menyertai kami pada satu lagi episod Move it, Move 8, Move AID Podcast. Langgan pada platform podcast pilihan anda.


Show Credits:

  • Thanks to Analee at Les Mills Asia Pacific for making this interview happen.
  • AFT Podcasts is co-hosted, produced and edited by Jasmine Low & Nikki Yeo. This transcript has been edited for brevity.
  • Recorded live on December 2021 at Sydney Podcast Studios in St. Leonards, Australia.

Subscribe to AsiaFitnessToday’s newsletter and never miss free access to premium content, early access to live streamed interviews and more!

Move8 Podcast ft. Ryan Hogan, CEO Les Mills APAC
Liked this? Share it with someone.

Republish this:

AsiaFitnessToday.com Interviews: Ryan Hogan, CEO Les Mills Asia Pacific is on a mission to make the planet fitter and healthier is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license. Source: https://www.asiafitnesstoday.com/aft-interviews-ryan-hogan-les-mills-asia-pacific/

Related Post